El nostre pròxim desafiament econòmic

Abans de res aclarir que aquest article va començar a escriure’s a primers d’abril i amb absoluta independència i sense cap pressió, tant política com ideològica, de fòrums o grups especialitzats en economia, quan es va conèixer la caiguda del 5,2% del PIB espanyol en el primer trimestre, que no ha d’estranyar-nos per les circumstàncies, igual que el 4,2 d’Alemanya, el 5,8 de França i el 5 d’Itàlia, i les previsions de caiguda en un futur pròxim. No sabríem explicar aquestes diferències, principalment la francesa, majors per cert del que caldria esperar. Segurament ja hi haurà qui les estigui analitzant. En el cas espanyol van ser aproximadament 19 dies de paralització econòmica, en la resta suposem que una cosa semblant, més lleu en el cas alemany i italià, ja que el seu confinament i la subsegüent paralització econòmica no s’han fet amb la mateixa intensitat.

Deixem de costat la caiguda del PIB, ja que com vostès saben o almenys els que han seguit els nostres articles, creiem que el PIB hauria de ser abandonat com a referent de creixement o de la riquesa d’una societat. No podem valorar el nivell de riquesa d’una societat a partir del preu del sòl, de l’habitatge o dels carburants. Evidentment tampoc si aquesta societat ha construït desenes d’aeroports o milers de quilòmetres de ferrocarril d’alta velocitat, si no hi ha avions que aterrin en els primers o passatgers que viatgin en els segons. Tampoc és molt lògic que el PIB pugi gràcies al fet que l’ajuntament de la nostra ciutat es dediqui a talar arbres o canviar-los per uns altres que semblen de joguina, o decideixi sorprenentment gastar diners a arreglar uns carrers, que només ha servit per a dificultar el comerç. Això últim, que a vostè tant el perjudica, fa que augmenti el PIB del país. I si demà la propietat li diu que no li renovarà el contracte perquè amb Airbnb li pagaran 2.500 € al mes en canvi dels 900 que li paga vostè, o el nostre ajuntament accepta que el desnonin per a construir un bloc d’apartaments per a turistes en el barri de Collblanc, doncs també augmenta aquest curiós indexi de “creixement econòmic”. Exacte, l’augment del PIB tant pot significar que vostè viu millor, igual que abans o molt pitjor.

La situació en què ens trobem és nova, manquem de referències tret que ho comparem amb una guerra, i òbviament no ho és. Però la similitud, fins i tot podent ser encertada, no és comparable, ja que per a sortir d’una crisi provocada per una guerra es recorre al guanyador, i en aquest cas no n’hi ha. Totes les economies quedaran afectades, unes directament i més, mentre que unes altres potser menys però els hi afectarà el reajustament de les primeres.
En principi tot sembla indicar que les economies més afectades seran les més desenvolupades, segurament perquè l’aturada econòmica pot ser més intensa per la caiguda de producció de béns de consum, mentre que l’economia de les menys desenvolupades és més de supervivència. A Àsia la pandèmia ha afectat greument l’economia, però en ser millor la seva resposta contra ella no ha causat tant de mal.
El virus s’ha mostrat bastant letal en persones amb una mena de malalties prèvies i/o majors de 70 anys, això comporta que en societats amb un baix nivell sanitari i d’esperança de vida, els efectes hagin estat o seran més lleus, principalment perquè és i serà més difícil trobar individus proclius a ser afectats greument per la COVID-19.

Si prenguéssim l’actual caiguda del PIB com a referència, ens podem fer una idea de la dimensió del problema, un 5,2% de caiguda trimestral per aproximadament 19 dies de confinament ens dóna una idea de la caiguda que pot provocar un mes de confinament, un altre a mig fer i un altre al 30%. Predir una xifra no és realista perquè ningú sap el que succeirà. Podríem pensar que enguany podria acabar amb una recessió d’entre el 8 i el 10%, el 9,2 segons la ministra Calviño; no obstant això, no sabem com reaccionarà el consum, manquem de les dades imprescindibles per a això; tampoc si hi haurà o no un rebrot, i si aquest serà més o menys virulent; si la immunització es mantindrà per als nous ceps, a qui atacarà, si als més joves, als de mitjana edat o tornarà a encebar-se en els majors de 70. No sabem si la vacuna arribarà a temps ni si tindrà efectivitat front possibles mutacions, tampoc si la medicina, una cosa molt previsible, donarà a curt termini amb un remei eficaç. Però el que ningú pot tenir en compte és la reacció de les diferents societats, si hi haurà una nova irrupció de règims feixistes en potències amb armament nuclear, i si aquests buscaran culpables externs, que és el que sol succeir quan les seves receptes econòmiques fracassen, esclatant una nova conflagració global.

Al contrari del que es diu i per a desgràcia dels països nòrdics que han demonitzat al sud més afectat, a la UE no li queda una altra que organitzar una política d’ajudes fortament expansiva. I també al contrari del que sol, el govern espanyol ha actuat contundentment i amb relativa diligència i eficàcia per a esmorteir els primers embats de la crisi. Algunes empreses podran disposar de liquiditat, no regalada ni suficient, per a suportar el cop. I pels treballadors, encara que també ajustadament i sense massa control, l’Estat ha disposat una sèrie de mesures perquè puguin continuar complint amb els pagaments i cobreixin les necessitats més importants. Això no significa que bona part de les empreses no compleixin els requisits per a accedir a les ajudes i crèdits, encara que els necessitin tant o més que els equips de futbol i les multinacionals amigues del sistema. A més cada societat haurà d’adequar les polítiques de recuperació a les seves necessitats i característiques, perquè els diners de la UE, a més de ser insuficients arribaran amb uns condicionants que deixaran de costat a una part de la societat.
No és el mateix augmentar el deute a partir de l’actual 95%, com Espanya, que del 135% d’Itàlia; com tampoc França que Espanya, encara que el percentatge sigui molt similar. Per a cobrir el seu deute Espanya necessita finançament extern, mentre que França pot autofinançar-se. I aquesta diferència, que no hauria d’afectar en un espai polític i econòmic comú com és Europa, té una importància cabdal que es tradueix en la necessitat o no de mendicar en societats fartes de pagar festes alienes o polítiques fiscals més del tercer món que europees.

La indústria de l’automòbil és una de les més importants i exportadores d’Espanya, però fa ja molt que necessitava una reconversió en profunditat per a produir bateries i automòbils elèctrics. Les empreses del sector no són oriündes sinó productores d’altres marques europees. No és el cas d’Itàlia o França, que no necessiten tercers per a invertir en les seves pròpies indústries per a reconvertir-les. Però el més important i que ningú té en compte és que de res serveixen aquestes indústries sense clients que vulguin els seus productes, i la crisi provocada per la COVID-19 ha fet que la gent no senti ara mateix la necessitat de comprar automòbils, i no sabem quan despertarà la seva apetència. La indústria d’automoció espanyola no sols està dedicada a l’assemblatge, que és el que les fàbriques espanyoles de les grans marques fan, sinó en la fabricació de components. Per exemple, en comprar un Porche vostè està comprant un vehicle alemany, segurament el millor amb tot el que això representa. Però si vostè l’esmicola s’emportaria una sorpresa, ja que moltíssims dels seus components, més dels que pot imaginar, estan fabricats a Espanya.
Afortunadament a Espanya la indústria i la producció de béns està molt diversificada. Sorprendria als nostres lectors conèixer la quantitat de productes que Espanya produeix i ven a l’estranger, però també la dependència tecnològica i de patents dels nostres productors, així com el poc valor afegit dels seus productes. Plàstics, productes químics, petroquímics i farmacèutics, indústria secundària de l’automòbil, productes tèxtils, agrícoles i carnis, eines i maquinària industrial, material elèctric i de construcció, automòbil.
Fora d’algunes excepcions, cada vegada més abundants hem de reconèixer, els productes espanyols no requereixen molta tecnologia i treballadors d’elevat nivell. Una altra indústria, la que més entrada de divises aporta, és el turisme. De fet el turisme aporta el 14,6% del PIB espanyol, i d’aquest, excepte de l’intern, a poc a poc ens haurem d’anar oblidant. La construcció és la segona indústria en importància, però no oblidem que per al PIB, i sense la resta, és a dir amb la caiguda del consum i de recursos dels nostres socis comercials, podem imaginar que les exportacions cauran de manera significativa.

Del turisme es nodreixen moltes altres empreses, des del comerç més bàsic fins a la indústria del manteniment industrial més complex, passant pel de serveis. Cada visitant aporta milers d’euros, no sols a canvi d’un hostalatge aliè o segon habitatge sinó també en alimentació, farmàcia, manteniment, transport, oci, etc. Ningú pot imaginar el capital que entra al país a través d’aquests visitants i els milions d’hores de mà d’obra i de material que mouen.
Òbviament el que aquesta pandèmia més ha afectat és el moviment de les persones, i si fins al més imprescindible ha estat limitat, no diguem el turisme.

Espanya té un gran desafiament, reprendre l’activitat econòmica però amb la mirada posada a canviar el seu model productiu. Ja no pot dependre de la indústria de l’automòbil, dels plàstics i la petroquímica i del turisme.

• La motorització de la indústria de l’automòbil i del transport en general canviarà radicalment, el motor elèctric i tots els seus components són molt més senzills i necessiten moltíssimes menys hores de mà d’obra. Fins i tot el servei de mecànica postvenda és inferior. A més les fàbriques espanyoles depenen de la decisió de les seves matrius europees i japoneses, que són poc inclinades a lliurar les patents i la tecnologia necessària.
A partir d’ara les grans corporacions automobilístiques dependran del suport econòmic dels seus governs. I indubtablement els diferents estats només invertiran en projectes dels seus països. És impensable que francesos, japonesos i alemanys subvencionin la producció i desenvolupament tecnològic de les seves delegacions o fàbriques a l’estranger.
Com passa amb altres, la indústria de l’automòbil podria traslladar-se a països emergents, i no necessàriament asiàtics sinó del nord d’Àfrica o Iberoamèrica. Els costos de mà d’obra i l’elevada especialització aconseguida en aquests països ho indica així.

• Amb la inevitable irrupció del Green Deal, la indústria de la petroquímica i dels seus derivats té els dies comptats. No així la indústria necessària per a reciclar i reaprofitar la ingent quantitat de residus que generem o que el planeta ha emmagatzemat. Aquesta indústria haurà d’anar desapareixent o transformar-se en una molt diferent, més adaptada a les necessitats, com és la del reciclatge.
L’aturada econòmica, tot i ser molt important, només ha provocat una caiguda d’aproximadament el 30% en el consum dels combustibles fòssils. Indubtablement és molt, però no reflecteix el que s’aprecia, que agradi o no també és una realitat.

• Els primers anys el turisme de llarga distància decreixerà. A causa de les restriccions per la Covid i la desconfiança cap als països turístics més afectats per la pandèmia, com Espanya o Itàlia, el ciutadà europeu descobrirà llocs d’estiueig en els seus propis països i una part s’acostumarà a ells. A això cal afegir el descontrol, caos i desconcert informatiu per part del govern espanyol, que ha provocat una enorme desconfiança entre les agències de viatges estrangeres.
Les noves tecnologies en el pla de l’energia canviaran per complet la indústria de la mobilitat. Amb el temps els avions o els artefactes que els supleixin abandonaran les actuals fonts d’energia, almenys les d’origen fòssil, i el preu del transport baixarà. És indubtable que les energies del futur seran més barates, ja que no necessitaran ser extretes, refinades, transportades i emmagatzemades per a ser consumides per motors complexos. La Covid està accelerant un nou sistema de treball més àgil i elàstic, per la qual cosa la gent ja no tindrà la necessitat de fer vacances durant uns mesos concrets.
Els països amb una temperatura constant podran rendibilitzar més i millor les seves infraestructures turístiques, ja que gaudeixen de clima estable i benigne la major part de l’any. No així les que mantenen incòmodes diferències de temperatura. Una empresa de lloguer de velers, de busseig o un hotel a la platja, han de mantenir les mateixes infraestructures sense importar els mesos en actiu. Igual que el govern local ha de crear instal·lacions i infraestructures i mantenir-les, encara que només sigui per a tres mesos. Paral·lelament el turisme de temporada crea fragilitat laboral i atur temporal difícil d’absorbir i de gestionar.

• El canvi d’ordre mundial és inevitable. En la segona meitat del passat segle, els EUA podien resoldre, amb sol uns ajustos en la seva moneda o en l’emissió de deute, una crisi mundial, eren l’indiscutible motor econòmic. Actualment només poden aspirar a intentar resoldre els seus problemes domèstics, a vegades amb la cooperació d’altres estats.
L’actual enfrontament dels EUA amb la Xina, podria comprometre greument la recuperació de l’economia global. És imprescindible evitar la volta a un món dividit en dos blocs econòmics, que és el que l’imperi nord-americà pretén amb la seva política, l’estàs amb mi o contra mi, i l’imperi europeu té la clau, al costat de l’Índia i Rússia, de trencar aquesta mala costum. Hem d’entendre que el nou imperi xinès es regeix per un altre sistema econòmic, el seu sistema empresarial i productiu depèn de l’Estat, per la qual cosa els mercats financers i les empreses intermediàries han d’adaptar-se a ell i buscar mecanismes de mediació perquè l’intercanvi tecnològic i de béns sigui fluid.
No hi ha cap possibilitat, tal com pretén Occident, que la Xina i Russia es regeixin per un sistema ultraliberal o de tall occidental.

• Les noves monedes de comerç internacional seran virtuals, internacionals (la seva virtualitat obliga) i transparents. Serà impossible evitar la preponderància d’una d’elles, tampoc es podrà evitar que l’emeti o creï un dels imperis econòmics, però la seva efectivitat dependrà de si és transparent i si la resta la pot controlar.
Al nostre veure és imprescindible que cada imperi econòmic emeti o creï la seva, primer perquè l’intercanvi financer i de béns en la seva zona d’influència flueixi amb facilitat. Segon per a evitar en la mesura del possible la preponderància de les altres i mantenir una lliure competència monetària.

El govern espanyol hauria de prendre nota de tots aquests efectes, i entendre que la mal anomenada Unió Europea no és més que l’antic Mercat Comú, és a dir una associació de mercaders. De no ser així, les ajudes a les diferents indústries, companyies aèries, etc. es distribuirien directament des d’un govern europeu, deixant de costat la nacionalitat de les seves matrius. Una fàbrica d’automòbils francesa, amb gran part de la seva producció repartida per Europa, pel govern europeu no hauria de ser francesa sinó europea. A manca d’un govern europeu, l’Estat espanyol ha de promoure la creació de la seva pròpia indústria automobilística, per a treure profit de la infraestructura industrial, la logística i les capacitats professionals. I això ha d’extrapolar-se a la resta de capacitats industrials, en les quals les patents o matrius són estrangeres.

L’Estat espanyol ha d’esforçar-se a desenvolupar i mantenir nodes de tecnologia perquè al seu voltant pugui créixer una nova indústria verda, competitiva i d’elevada plusvàlua. L’abandonament de la fàbrica i la seva activitat productiva per part de la Nissan, per posar un exemple, no ha de veure’s com una desgràcia sinó una oportunitat de donar suport econòmic i de projecció, per a crear una cooperativa entre els treballadors, amb la condició que aquests converteixin la fàbrica en un centre de tecnologia per a crear un nou vehicle de transport, sigui amb el suport d’una marca externa o sense ell. L’estat espanyol podria garantir l’absorció d’aquests vehicles, legislant adequadament per a convertir-los en una eina al servei de les diferents ciutats. La nostra ciutat podria facilitar a través d’ajudes o mesures legals i urbanístiques, la creació de petites indústries de proximitat que donin suport tecnològic i industrial a la nova planta industrial i tecnològica sortida de la vella Nissan.

La situació actual del comerç exterior del Regne d’Espanya es pot trobar a:
https://www.mincotur.gob.es/es-ES/IndicadoresyEstadisticas/Paginas/Estadisticas.aspx

Aquest gràfic mostra el destí de les exportacions espanyoles durant 1918, que és el més recent que hem trobat, perquè vostès es facin una idea de la situació.

Extret de Datosmacro.com

El següent gràfic mostra un dels problemes recurrents de l’economia espanyola, potser de manera exagerada per la mena de producte, però que ho defineix molt bé.

Desglossament de les exportacions espanyoles per sectors entre els mesos de gener i maig del 2018.
Origen: S.G. d’Estudis i Avaluació d’Instruments de Política Comercial de la Secretaria d’Estat de Comerç del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, a partir de dades del Departament de Duanes i II.EE. de l’Agència Tributària.

Extret de: http://www.gestoresderiesgo.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *