¿Big data i Open data, què son i perquè serveixen?

El Big Data tracta de la captura i posterior emmagatzematge de les dades que es generen tan massivament, que és gairebé impossible processar-les i administrar-les a curt termini.

L’Open Data tracta de les dades que qualsevol pot accedir, usar i compartir per sigui el que sigui l’actuació o activitat. Perquè les dades obertes esdevinguin útils s’han de posar a disposició en un format no restringit i compatible per a la seva computació.

L’emmagatzematge i processament de dades ha existit sempre, des que l’ésser humà va aprendre a explicar. L’ésser humà primitiu comptabilitzava les seves captures cinegètiques fent osques en un os o la paret de la caverna on vivia. Més endavant i ja en un estat sedentari, va començar a explicar els volums de gra amb pedres, petxines o peces de fusta. També a mesurar les hores solars i les diferents aparicions de la lluna, i ho va esculpir en pedra al costat de les observacions sobre el pas dels estels i la seva conjunció, els eclipsis i la pujada i baixada de les marees.

Els nostres ancestres, després de processar totes les dades emmagatzemades, van descobrir els dies de l’any més propicis per la sembra i les collites, quan havien de fer apilament de queviures i la seva caducitat. Fins i tot en molts casos van poder predir el temps i els seus canvis periòdics. Els camperols aymara i quechúa van aprendre, des de temps immemorials, a predir l’arribada del Nen gràcies a la seva observació de les Plèiades, així van descobrir que quan certs dies de l’any aquesta constel·lació es veia difusa, havien de sembrar un tipus de papa més resistent a la sequera i reservar una part de l’anterior collita.

Ara podem disposar de mecanismes d’emmagatzematge molt potents, màquines i programes que poden processar milions de dades per extreure la informació que oculten. Ja no és la mera observació de fenòmens, els animals que cacem o la quantitat de gra collit sinó el que fem dia rere dia, deixant un rastre de dades que fins i tot amb els nostres actuals sistemes és impossible emmagatzemar i processar enterament.

Actualment les dades poden estar en format de text, d’imatges o fins i tot en pel·lícula o so. En qualsevol cas perquè les dades emmagatzemades puguin complir una funció d’utilitat han de ser moltes, variades i verídiques. I la fase processal ha de ser ràpida, és a dir que les dades han de ser introduïdes a temps real i el sistema d’extracció i anàlisi molt ràpida, per aprofitar al màxim la seva utilitat. La seva eficiència dependrà de la quantitat de dades emmagatzemades, la seva varietat i fiabilitat, i, per descomptat, si podem disposar-les a temps.

Què hem de tenir en compte abans d’utilitzar aquesta ingent quantitat de dades?
Primer la protecció de les dades personals, anonimitzant les que permetin identificar una persona, i segon tenir molta cura amb la utilitat que els hi donarem. Per a això hem de crear una legislació molt estricta, a més d’un codi deontològic que no permeti la mínima desviació.
També és important que les dades que no siguin personals siguin públiques, és a dir que estiguin al servei de la societat i al proveïment de qualsevol ciutadà. Això últim és el més important, perquè en convertir-ho en extensiu, la petita i mitjana empresa podrà competir amb les grans corporacions i fins i tot amb el mateix Estat. El fet d’obrir les dades i facilitar la seva gestió, farà que ningú pugui jugar amb avantatge i impedirà que es converteixin en una arma.

Amb el Big Data correctament processat, podrem millorar les nostres relacions i la qualitat de vida, i augmentar la nostra capacitat subjectiva analitzant les anomalies que s’han anat produint a través del temps. La medicina avançarà de manera ràpida i eficaç, i els malalts podran ser tractats amb molta més efectivitat i sense tant risc, ja que els metges disposaran d’encreuament de dades en segons. La creativitat augmentarà gràcies a disposar d’una visió general, treballant en xarxa i col·laborativament. Podrem estalviar temps i esforç al disposar d’una visió general en tots els aspectes que ens envolten.
Podrem analitzar i canalitzar els sentiments grupals, reduint o eliminant els possibles conflictes gràcies a la seva predicció. Controlarem la natalitat amb més intel·ligència i respecte, i cuidarem molt millor el nostre entorn natural i cultural.

No hem d’enganyar-nos, el Big data entrarà abans a l’empresa que a la vida quotidiana o a l’administració. Vostès pensaran que s’utilitzarà abans pel benefici de l’empresa que pel benestar de la societat. No obstant això, moltes vegades oblidem que en buscar el millor aprofitament dels recursos per a l’empresa o la indústria, també ho estem fent per a les persones de manera directa i immediata, perquè són aquestes persones les que han de decidir el sistema social pel qual han de governar-se.

L’Open Data tracta d’obrir les dades a qualsevol persona, sigui empresa o multinacional, de manera lliure i amb les mateixes limitacions per a tots. L’empresa pot ser pública o privada, una cooperativa, una empresa familiar, etc.
El fet d’estalviar costos empresarials, tant per a una petita o gran empresa, i que totes disposin la mateixa capacitat d’aprenentatge i d’informació, democratitza i fa més transparents el mercat i la indústria, i aconsegueix que el consumidor pugui escollir més i millor, ser més exigent amb la qualitat del producte i de la seva procedència.
El que les empreses puguin millorar la seva eficiència, sense menyscapte de la seva grandària, no es reflectirà en els seus beneficis sinó en la competència. El preu dels productes i l’esforç laboral de la societat disminuiran. El capital, sigui en forma de diners o de treball, es distribuirà d’una manera més democràtica, facilitant el finançament de projectes. L’eficaç distribució i aprofitament dels recursos suavitzarà el cicle econòmic, evitant les crisis periòdiques, a més de facilitar la conservació del medi ambient, tan tecnològic com políticament. Cadenes de blocs semblades al BlockChain , producte indiscutible del Big data, no solament revolucionaran i democratitzaran els fluxos de capitals sinó també la nostra manera de relacionar-nos com a productors i consumidors. Si gestionem bé el Big data, la vida de les persones es revaloritzarà. Està a la nostra mà fer-ho.

L’administració espanyola manté un sistema de dades obertes, a parer nostre molt precari, que facilita a la ciutadania en general totes les dades que les diferents administracions publiquen pel seu compte. Si naveguen per ell aviat s’adonaran que només una minoria d’estaments i governs locals dipositen les seves dades a ell. Descobriran, per exemple, que l’ajuntament de Màlaga ha publicat 640 conjunts de dades, mentre que el de Barcelona només 454, i el de l’Hospitalet de Llobregat cap.
Per la seva banda la Generalitat de Catalunya disposa d’un centre de dades obertes, poc utilitzat per cert, que si es revisa amb deteniment veurem que és més un portal de transparència que altra cosa. Les dades es publiquen massivament i poden descarregar-se en qualsevol format. La navegació i la cerca de dades és tan complexa que ens ha estat impossible trobar els presumptament publicats per l’Ajuntament de l’Hospitalet, potser perquè no hi són. Si en el cercador escrivim: Justícia, solament trobarem un enllaç que ens porta a un llistat d’entitats jurídiques de Catalunya, que si s’utilitza per trobar una fundació, escola, etc., determinades, la qual cosa en Google pot portar-nos 30 segons, al portal de la Generalitat necessitarem un matí sense garantia d’èxit. Per saber quants funcionaris treballen en la Conselleria de Justícia, la seva especialitat, estadístiques sobre causes judicials, etc., haurem de preguntar a Google, amb l’esperança que les dades siguin fiables.
L’ajuntament de l’Hospitalet manté el seu propi sistema de dades obertes, de bonica planta, però pobra en dades i que gens té a veure amb el que necessita la població. Sembla més per lluir una transparència gairebé inexistent, que buscar el benefici de la seva ciutadania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *